Ronde Amerikaanse sponsor krijgt Amerikaanse winnaar

Rene van de Zande, eigenaar van het Amerikaanse bedrijf dat hoofdsponsor van de wielerronde van Zierikzee is, kon vanwege ‘grootse voetbalzaken’ niet aanwezig zijn bij de 32e editie.
De oud-Nieuwerkerker moet echter hebben geglunderd toen hij vernam dat een Amerikaan vrijdagavond ‘zijn’ Grote Prijs Emergo Group won. De glundering was er ook op het gezicht van Tim Mitchell, de winnaar in Zierikzee na een machtig, mooie koers waarin het ploegenspel letterlijk en figuurlijk aan het einde van de rit bekrachtigd werd. Op de streep hield de 36-jarige inwoner uit Boston ongeveer vijftig meter over op Marco Brus (tweede) uit Schijndel en Thomas Rabou (derde) uit Loosbroek.

Mitchell belandde halverwege de tachtig kilometer lange wedstrijd over de Zierikzeese klinkers en langs de Oude en Nieuwe Haven, waar de mensen al etend en drinkend ruim vijftig renners ruim veertig keer voorbij zagen zoeven, in een kopgroep van zes. Hiervoor waren er door anderen wat speldenprikken uitgedeeld, maar bleek het zeer lastig uit de greep te blijven van een jagend en op snelheid geraakt peloton. De gemiddelde snelheid lag ruim boven de 44 kilometer in het uur, geen kinnesinne voor wie bekend is met het lastige, bochtige parcours.
Mitchell, drievoudig winnaar en zijn Belgische ploeggenoot Mario Willems, Brus, Rabou, Tom Vermeer en Daan Meijers lukten het dus wel weg te blijven. Het was een sterke kopgroep die langzaam maar zeker verder en verder uit zicht van het peloton verdween. En eenmaal goed weg in de ronde van Zierikzee pakken ze je niet meer zo snel terug. Veertien ronden voor het einde probeerden Petr Karandashev en Jos Koop het nog wel, maar tevergeefs. Het zestal deed het zelfs zo goed dat Meijer negen ronden voor de finish gewoonweg moest lossen. Toen was wel evident dat de winnaar uit het overgebleven quintet moest komen.
Van deze vijf speelden Mitchell en de 42-jarige Willemse het ploegenspel zeer bekwaam. Om en om testten ze andere drie, wetende dat er een mooie beloning op de eindstreep lag. De drie eenlingen konden er niet tegen op. In de laatste honderd meters liet Willems Mitchell gaan en zegevierde de Amerikaan solo op een sfeervol en druk Havenplein. De nummer twee, Brus en 2013 derde in Zierikzee, baalde er wel een beetje van, maar zou het zelf niet anders hebben gedaan. ,,Het is een individuele wedstrijd. Maar als je bij elkaar in de ploeg zit, snap ik het wel.”
Met de zege gaf Mitchell zijn jarige mecanicien een mooi cadeau en uiteraard zichzelf. Het was vrijdagavond immers zijn eerste zege op Nederlandse bodem en zijn eerste in 2015. Mitchell was naar Zierikzee gekomen met de inmiddels hier wel bekende wielermakelaar Staf Boone, die ook al van oor tot oor glunderde. Voor Mitchell werd de ronde van Zierikzee (,,Pretty dificult and narrow”) een mooi uitstapje vanuit Gent waar hij inmiddels drie weken verblijft. Hij begeleidt eigenlijk een wielerploeg onder 23 jaar, maar vrijdag liet hij in Zierikzee zien dat hij zelf nog een aardig eindje kan fietsen. Well done, om in het Amerikaans af te sluiten.


Bron: redactie Wereldregio