Amerikaan op erelijst in Zierikzee

Tim Mitchell zegeviert in Zierikzee.

ZIERIKZEE

'Hier zijn de koersen net wat harder en is het dus een betere leerschool voor die jonge jongens.'

DOOR ARWIN WILLEMSEN

De zin 'wat een mooie naam op de erelijst', klonk na afloop van de 32e wielerronde van Zierikzee vaker dan welke zin dan ook. Ook Emergo Group, de Amerikaanse sponsor van de Schouwse wielerronde, moet dat hebben gedacht, De eigenaar van die mooie naam is Tim Mitchell, een vriendelijke man van 36 jaar uit Boston, Massachusetts.

Bij wijze van experiment trok Mitchell, ploegleider van een Amerikaanse ploeg van renners onder de 23 jaar, begin augustus naar Europa. ,,Hier zijn de koersen net wat harder en is het dus een betere leerschool voor die jonge jongens", vertelde de winnaar nadien.
Mitchell, zelf ook nog altijd fanatiek als wielrenner, nam vijf renners mee naar Europa. Samen met nog wat begeleiders bivakkeert het gezelschap gedurende negen weken op een boerderij in Gent. ,,Vanuit daar kunnen we eenvoudig naar alle koersen afreizen", legde Mitchell uit.

Bochten
De Amerikanen werkten al zeven koersen af in België en één in Frankrijk. Een aardig verschil met de criteriums die ze in de Verenigde Staten rijden, zo vond Mitchell zelf. ,, Hier gaan ze langzamer de bochten in om vervolgens te versnellen op het rechte stuk. In de Verenigde Staten is dat juist andersom. Daar ga je vol gas de bochten in."
Gisteravond maakten Mitchell en zijn ploeggenoten voor het eerst kennis met de Nederlandse wegen. ,,Het was in het begin lastig om een ritme te vinden", zei Mitchell. ,,Dat kwam vooral door al die bochten in het parkoers."
Maar na tien ronden had Mitchell zijn draai gevonden in de straten van Zierikzee. ,,Toen groeide bij mij het zelfvertrouwen."
Na ongeveer vijftig van de tachtig kilometer kwam de uiteindelijke winnaar samen met Daan Meijers, Thomas Rabou, Marco Brus, Tom Vermeer en ploeggenoot Mario Willems op kop te zitten. Het zestal had de vaart er goed in zitten en besefte al gauw dat zij zouden uitmaken wie met de zege naar huis ging.
Nadat Meijers voorin afhaakte profiteerden Mitchell en Willems (zowel in 2010, 2011 en 2012 winnaar in Zierikzee) van de overtalsituatie van hun ploeg: de twee demarreerden om beurten.
Pas in de laatste ronde hadden ze daar ook succes mee, toen Willems het op een goede anderhalve kilometer nog maar eens probeerde. De drie andere vluchters reden zich het snot voor de ogen om een samensmelting te creëren. Daarin slaagden zij ook, maar precies op dat moment ging Mitchell er weer van door.
,,Ik dacht eerst dat ik te vroeg was gegaan en ze me weer zouden pakken, maar ik keek achterom en er kwam niemand meer, fantastisch!"
Michel Stroosnijder, in 2013 winnaar in Zierikzee, was de beste Zeeuw. De renner uit Hansweert finishte op plek negentien. Dante de Ruysscher uit Oostburg kwam als 23e over de streep.

Bron: PZC 22 augustus 2015