Overzicht alle jaargangen

2010 2011 2012 2013 2014 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003

 • Winnaar 2014 - Bjorn de Decker

  De Belg Bjorn de Decker heeft vrijdag de 31e editie van de Ronde van Zierikzee, dat dit jaar onder de naam Superprijs Emergo Group werd verreden, gewonnen. De 25-jarige renner van het continentale Cibel troefde na een wedstrijd van 80 kilometer zijn medevluchters af in de eindsprint. Jurgen van Diemen (WV Avanti) kwam weliswaar als tweede over de meet, maar diende na afloop een protest in. De Nederlander vond dat winnaar De Decker onreglementair had gesprint, maar daar wilde de jury na lang beraad niets van weten. Van Diemen moest zich dan ook verzoenen met zijn tweede plaats. Achter hem maakte Umberto Atzori het podium in Zierikzee compleet. De drievoudige winnaar Mario Willems deed verschillende verwoede pogingen om de wedstrijd naar zijn hand te zetten en zorgde uiteindelijk voor een definitieve afscheiding. De strijdlust van de Belg werd echter aan de finishlijn niet beloond met een overwinning, maar met een vierde plaats. Dennis Raadtgever (Arrow Cycling Team) was de beste Zeeuw met een zesde klassering.

 • Winnaar 2013 - Michel Stroosnijder

  Stroosnijder verrast in Ronde Zierikzee - 23 Augustus 2013

  Nog één versnellinkje had Michel Stroosnijder vrijdagavond in z’n benen en hij zat maar te wachten en te wachten tot hij dat eruit zou persen. Geen van zijn zeven medevluchters in de Ronde van Zierikzee probeerde in de laatste omlopen weg te rijden en dus zat er niets anders op om het zelf maar te proberen. Tot ieders en ook zijn eigen verbazing bleef Stroosnijder weg en schreef hij het meest prestigieuze criterium van Zeeland op zijn naam.

  De op 21 juli 24 jaar geworden Stroosnijder maakte in de Ronde van Zierikzee deel uit van een ijzersterke kopgroep die al vroeg in de koers ontstaan was. In de zesde van de 45 te rijden ronden sprong Groninger Peter Merx weg, de nummer drie van het laatste NK voor eliterenners zonder contract. Hij kreeg Marco Kuijvenhoven uit ‘s-Gravezande, Marco Brus uit Schijndel en de Belg Mario Willems mee. Vier renners zagen het gevaar, met name omdat Wil-lems, de winnaar van de laatste drie edities, mee was. RonaldRoos uit Merksplas, Gerwin de Regt uit Nispen, neo-prof Adrie Lindeman uit Assen en Michel Stroosnijder dichtten het gat en de beslissende ontsnapping was een feit. De overige 52 renners hadden het nakijken.

 • Winnaar 2012 - Mario Willems

  De Belg Mario Willems heeft voor het derde jaar op rij de wielerronde van Zierikzee voor elite/beloften gewonnen. Willems kwam na een koers van tachtig kilometer, waarvan het laatste gedeelte in de regen, solo aan.

  Willems liet zich de hele koers vooraan zien en kon vanaf het moment dat het ging regenen en veel renners (en ook een motard) onderuit gingen het best met de omstandigheden omgaan. De Amerikaan Allister Ratcliff werd op tien seconden van Willems tweede, voor Robert de Poel uit Dordrecht die zestien seconden toe moest geven.

  De beste Zeeuw was Dennis Raadtgever uit Kapelle op de negende plaats.

 • Winnaar 2011 - Mario Willems

  Mario Willems rijdt niet veel koersen in Nederland, maar één keer per jaar wil de Belg wel naar zijn noorderburen afreizen.

  Dat is voor de Ronde van Zierikzee, die hij een prachtige wedstrijd vindt er waar hij veel geld kan verdienen. Gisteravond was het weer kassa voor de 38-jarige inwoner van Lootenhulle. Hij nam niet alleen de grootste hap uit de rijkgevulde premiepot, hij schreef ook de wedstrijd met grote overmacht op zijn naam.

  Ook vorig jaar won Willems in Zierikzee, maar toen pakte hij de zaken heel anders aan. De Belg liet zich toen pas in slotfase zien, demarreerde en kwam alleen over de finish. Gisteren liet hij helemaal niets aan het toeval over. Willems schudde vanaf ronde één aan de boom, gaf extra gas nadat na een half uur een regenbui de straten van Zierikzee spiegelglad had gemaakt en ging er met twee landgenoten en een Australiër vandoor.

 • Winnaar 2010 - Mario Willems

  Veelvraat Willems zegeviert in Zierikzee

  Mario Willems heeft de 27e en sterk bezette ronde van Zierikzee gewonnen. De Belgische wielrenner maakt zich vrijdagavond in de laatste ronde los uit een kopgroep van drie en gaf die voorsprong niet meer prijs. Op het moment Willems zich nestelde bij het leidende trio, moeten zijn medevluchters Martijn Simons, de winnaar van het Zierikzeese criterium in 2008, en Nieuw-Zeelander Michael Vink zich niet helemaal jofel hebben gevoeld. Willemse had voor de ronde van Zierikzee al negentienmaal gewonnen in 2010. Hij maakte zijn status van dit jaar helemaal en zegevierde derhalve alleen en overtuigend in de eilandelijke monumentenstad. Willems werd tevens de eerste buitenlandse winnaar sinds 2003 toen zijn landgenoot Christophe Waelkens in Zierikzee won.

  Aan de ronde van Zierikzee deden 68 (inclusief vier bijschrijvers) mee. Een dag eerder eerder telde de organisatie nog 99 vertrekkers. Echter, zoals gebruikelijk bij amateurkoersen trekken renners zich op het laatste moment terug vanwege blessures, ziekte of andere verplichtingen. Niettemin waren de 68 coureurs wel een record van de afgelopen jaren want sinds 1998 verschenen er niet zoveel renners meer aan het vertrek.

 • Winnaar 2009 - Bart Vendrig

  Winnaar Bart Vendrig met de armen in de lucht over de finish.

  Hij koerst niet vaak in Zeeland, maar als hij er een keer is, doet hij het ook goed. Bart Vendrig uit Maurik won op 1 Augustus de wielerronde van Burgh Haamstede en schreef Vrijdag 21 Augustus 2009 ook de Ronde van Zierikzee op zijn naam. Hij versloeg na een spannende koers in de eindsprint zijn medevluchters Rob Disseldorp uit Rijpwetering en Ronald Roos uit het Belgische Hoogstraaten. Met Vendrig kreeg de 26e Editie van de Ronde van Zierikzee een sterke winnaar. Dat was niet verwonderlijk, want de koers is er altijd bikkelhard.

  Dankzij de rijk gevulde premiepot komen steevast sterke renners naar de Schouwse stad en zij laten er nooit gras over groeien. Al in de eerste van de 75 Kilometers viel het veld in drie stukken uiteen. Snel na deze eerste schermutselingen gingen Neerlands criteriumkoning Rob Disseldorp (dit jaar al zestien zeges), de winnaar van vorig jaar Martijn Simmons uit Rooseldaal en Jacob Wijnstra uit Kapelle op avontuur. Zij werden achterhaald door Gerwin de Regt uit Nispen en Ronald Roos en even later ook door de Nieuw-Zeelander Jack Bauer en Bart Vendrig. Het was een van de eerste ontsnappingen, maar ook meteen de beslissende. Ondanks het beulwerk van onder meer Nick Nieuwdorp (Yerseke), Johnny van der Klooster (Lewedorp), Pieter Israel (Kruiningen), Ferdinand Boogaard (Vlissingen) en Alex Gresnigt (Kapelle) liep de voorsprong van de leiders alleen maar op en uiteindelijk moest het peloton voortijdig afsprinten omdat het bijna werd gedubbeld.

 • Winnaar 2008 - Martijn Simons

  Met een fraaie finish behaalde Martijn Simons de zege van 2008 in Zierikzee

  De 25e wielerronde van Zierikzee heeft een jubileumwaardige finish gekregen. Met een paar centimeter verschil versloeg Roosendaler Martijn Simons in de eindsprint streekgenoot Gerwin de Regt uit Nispen. Dit tweetal maakte vrijdagavond deel uit van een kopgroep van drie coureurs - de derde was Jacob Wijnstra uit Heinkenszand - die al vroeg in de wedstrijd een beslissende demarrage plaatste. Het peloton van 38 renners had geen passend antwoord op de vlucht van het trio. Wat heet, zeven ronden voor het einde achterhaalden Simons, De Regt en Wijnstra het peloton. Daaruit was inmiddels wel Wilco Jonker, oud-inwoner van Burgh-Haamstede weggereden. De nu in Breda woonachtige wielrenner werd verdienstelijk vijfde. Om het leidende drietal ruim baan te geven, moest het peloton drie ronden voor het einde ‘afsprinten’. Uiteindelijk zagen vele toeschouwers - volgens burgemeester Jack Asselbergs was het nog nooit zo druk geweest.

 • Winnaar 2007 - Rob Disseldorp

  Winnaar Rob Disseldorp kon gisteravond in Zierikzee flink wat premies ophalen. In de sprint klopte hij de Belg Bart Aernouts en de 41-jarige Lex Nederlof.

  Voormalig winnaar Bink was verhinderd omdat hij met zijn vriendin, de bekende wielrenster Sissy van Alebeek, was afgereisd naar Mallorca voor een traininskamp. De 22-jarige Disseldorp nam de honneurs voor zijn ploeg Ton van Bemmelen Sport prima waar.
  Hij was met uitzondering van de eerste ronde niet uit de eerste linies weg te slaan en ging in de eindsprint van een groep van vijf met een wiel voorsprong op professioneel veldrijder Bart Aernouts als winnaar over de streep. Het was al de tiende overwinning van Disseldorp dit seizoen. De zege legde hem geen windeieren. De Ronde van Zierikzee staat bekend om zijn rijkgevulde premiepot. Dit jaar was er volgens Wim Evertse, voorzitter van het organisatiecomité, tussen de vijf- en zesduizend euro te verdienen.

  Voor Disseldorp, ooit een talentvol voetballer maar na een ernstige blessure vier jaar geleden overgestapt naar het wielrennen, een aardige aanvulling van zijn salaris. Hij werkt halve dagen in de tuinbouw en besteedt de rest van zijn tijd aan wielrennen.
  Het regende in het zonovergoten Zierikzee premies in allerlei vormen. Er waren twee leidersprijzen, gewone premies, superpremies, premies voor de eerste dertig finishers en een premie voor een drieronden-klassement. Bovendien kreeg elke deelnemer twintig euro onkostenvergoeding. In de wielrennerij redelijk bijzonder.

 • Winnaar 2006 - Werner van Zimmeren

  Werner van Zimmeren was deze zomer niet vaak in Zeeland, maar aan de schaarse keren dat hij er wel was zal hij met veel plezier terugdenken. De 25-jarige wielrenner uit Kruisland won begin juli zijn eerste koers van het seizoen in Kruiningen en vrijdag won hij zijn tweede in Zierikzee. De renner van de Belgische profploeg Flanders ontsnapte zeven kilometer voor het eind uit een kopgroep van vier en liet zich niet meer achterhalen.

  Voor Van Zimmeren verliep de koers in Zierikzee precies zoals hij gewenst had. Al na enkele kilometers ging hij er met drie collega’s vandoor en toen de vlucht standhield had hij aan één demarrage genoeg om de zege veilig te stellen. De Brabander had overigens minder tegenstand dan verwacht. Bijna zeventig renners hadden ingeschreven, meer dan dertig lieten echter verstek gaan. Prettig gevolg voor degenen die wel waren gekomen, was dat ze al voor de start bijna verzekerd waren van een prijsje. Het wielercomité van Zierikzee beschikt jaarlijks over een grote prijzenpot.

  De meeste renners zaten in de beginkilometers van het mooiste criterium in Zeeland behoorlijk te slapen. Toen drie renners wegreden, had alleen Roosendaler Martijn Simons de tegenwoordigheid van geest de achtervolging in te zetten. Hij besefte dat wanneer Werner van Zimmeren en de Belg Jehudi Schoonacker het hazenpad kiezen, het bittere ernst is. Beide renners maken van vroege ontsnappingen hun handelsmerk. De Australiër Matt Smith was de vierde vluchter.

 • Winnaar 2005 - Wilfried Bastiaanse

  Wilfried Bastiaanse uit Hoogerheide heeft de 2005 editie gewonnen.

  Helaas is ons archief nog niet geheel compleet,
  dit proberen wij snel in orde te brengen.

   

 • Winnaar 2004 - Odwin Bink

  Odwin Bink uit Amsterdam heeft de 2004 editie gewonnen.

  Helaas is ons archief nog niet geheel compleet,
  dit proberen wij snel in orde te brengen.


 • Winnaar 2003 - Christophe Wealkens

  Christophe Wealkens uit België heeft de 2005 editie gewonnen.

  Helaas is ons archief nog niet geheel compleet,
  dit proberen wij snel in orde te brengen.


 • Rondemiss 2014 - Nathalie van de Zande

  Een miss(es) met verstand van wielrennen

  Nathalie van de Zande (28): ,,Mijn zomer draait om de Tour de France”

  ,,Ik zou nog wel eens terug willen naar Alpe d’Huez. Toen ik vijf, zes jaar was, weet ik dat er iets is gebeurd.
  Ruim een week van tevoren waren we er al om zeker te zijn van een plek. Op dag zelf kwam de reclamekaravaan voorbij. Dat vond ik als kind het mooiste. Daarna kwamen, de auto’s, motoren en de fietsers en dan was het weer voorbij.”

  Haar eerste, vroege kennismaking met de (professionele) wielersport heeft de 28-jarige Nathalie van den Zande, de rondemiss van de 31e editie, voor haar leven ‘bedwelmd’. Ok, als klein kind van die leeftijd moest ze met haar ouders wel mee, maar gezien het enthousiasme waarmee ze haar verhalen vertelt en de kennis die ze heeft, kan ze de vakanties op Alpe d’Huez nooit als vervelend ervaren hebben.

  ,,Ik ben ermee opgevoed”, vertelt ze voor wie nog niet overtuigd was. ,,Mijn zomer draait om de Tour de France. Toen Bjarne Riis de Tour won, ben ik het voor de eerste keer goed gaan volgen.” Het fanatisme bleef daarna. In haar agenda komen grote uitroeptekens te staan als de Tour of een andere grote ronden in haar ‘buurt’ komen. Zo was Nathalie van de Zande bij de Tourstart in London, bezocht de Grand Depart in Rotterdam en was ze bij de opening van de Vuelta in Assen. Maar, wat was er nu met de aankomst van de Giro in haar huidige woonplaats Middelburg? ,,Ik was op vakantie in Peru en was een week later terug. Wat baalde ik daarvan”.
  Nou, laat het ‘de’ er vier jaar later maar van af. En dan: ,,René Plu (haar vader, red.) is een ongelooflijke wielerfan. In Frankrijk hadden we de wereldontvanger aan en voor de laatste twintig kilometer van een etappe zochten we een bar met tv.

 • Rondemiss 2013 - Britt Muste

  Voor de 30ste keer wordt de winnaar van de wielerronde gefeliciteerd door een van de mooiste meisjes van het eiland. Dit jaar is dat de twintigjarige Zierikzeese Britt Muste
  geworden. De wielerronde wordt gereden op vrijdag 23 augustus, vanaf 18.30 uur. De winnaars krijgen rond 21.00 uur een zoen van rondemiss Britt.

  Britt studeerde toerisme op het ROC en volgde daarna de opleiding tot stewardess, een combinatie van school en werken. Op dit moment doet ze haar eindstage bij de KLM.
  Hierna gaat ze echter iets heel anders doen; ze heeft zich ingeschreven voor de studie voeding en diëtiek, waarmee ze in september gaat beginnen, in Den Haag. Britt werd
  opgegeven als rondemiss door haar vader, Toon Muste, ook een echte Zierikzeeënaar. Maar ook Britt zelf is geboren en getogen in Zierikzee. Ze is sportief en doet aan fitness
  en hardlopen, wielrennen is meer een sport die ze kent van haar vader Toon. “Hij traint altijd met de fietsclub en hij helpt ook bij de wielerronde. Ik wist wel dat hij me opgegeven
  had als miss en ik vind het hartstikke leuk. Ik ga ieder jaar naar de Havendagen en nu sta ik daar dan zelf als miss! Dat had ik van te voren nooit kunnen bedenken.”

  Haar hobby’s? Britt houdt erg van winkelen en terrasjes pakken, maar reizen vindt ze ook geweldig. Voor haar eindstage werkt ze op dit moment op Schiphol als gate-agent op de grond.
  “Ik werk achter de douane en ontvang mensen die uit de vliegtuigen komen of instappen. Niet bij de incheckbalie dus, zoals sommigen denken. Waar ik werk vertrekken de KLM Cityhoppers;
  relatief kleine vliegtuigen, waar ongeveer honderd passagiers in kunnen.” Britt vindt het leuk dat haar werk iedere dag weer anders is. “Ik vind het prettig als mensen met een glimlach het
  vliegtuig ingaan. Voor de meesten begint dan hun vakantie ook, dus ze zijn blij.

 • Rondemiss 2012 - Barbara Hamminga

  Rondemiss Barbara Hamminga is vooral motorfan.

  ZIERIKZEE - Al voor de 29ste keer wordt de winnaar van de wielerronde Zierikzee gefeliciteerd door een Zierikzeese schone.
  Dit jaar is Barbara Hamminga de rondemiss van de fietswedstrijd, die wordt gereden op vrijdag 24 augustus.

  De 27-jarige Barbara voelde zich erg vereerd toen ze werd benaderd voor de functie van rondemiss. “Er zijn zoveel mooie, jonge vrouwen in Zierikzee en daarom had ik het echt niet verwacht”, aldus Barbara. Een groot wielerfan is ze niet, maar toch gaat ze met plezier naar de wedstrijd kijken. “Ik ben een motorfan, ik rijd zelf ook. Daarom vind ik vooral de motoren die achter de fietsers aanrijden erg leuk om naar te kijken.” Barbara is geen geboren Zierikzeese, maar heeft hier toch roots liggen. “Mijn opa en oma woonden in Zierikzee. Ik kwam in de vakanties logeren en ben verliefd geworden op deze stad. Als kind zei ik al tegen mijn opa dat ik tegenover hem wilde wonen. Zeven jaar geleden ben ik vanuit Almere naar Zierikzee verhuisd en ik wil nooit meer weg”, aldus Barbara. Om haar taken als rondemiss goed uit te kunnen voeren, wordt ze op de dag van de wielerronde helemaal in de watten gelegd. Barbara: “Mijn haar en make-up worden verzorgd en ik krijg mooie kleding en schoenen aan. Het is wat dat betreft echt een verwendag.”

 • Rondemiss 2011 - Ilse van der Slikke

  Als een grapje begonnen

  ZIERIKZEE - Op vrijdag 26 augustus staat in Zierikzee alweer de 28ste editie van de plaatselijke wielerronde op het programma. Ons Eiland is een van de sponsoren van de Zierikzeese ronde en zal daarom dit evenement, dat dit jaar voor het eerst de naam ‘Superprijs café de Gekroonde Suikerbiet’ draagt, de komende tijd op de voet volgen.

  Vorige week was er al aandacht voor een seniorenfietstocht die voorafgaand aan de wielerronde wordt gehouden, vandaag presenteren we de rondemiss. Die eer is dit jaar weggelegd voor Ilse van der Slikke. “Het is eigenlijk een paar jaar geleden als grapje begonnen”, legt de Zierikzeese uit hoe ze aan dit ‘baantje’ gekomen is. “Theo de Looze, een van de organisatoren van de wielerronde, stond toen nog achter de bar van café De Biet en zat me een beetje te pushen dat ik het maar eens moest doen. Een paar maanden geleden kwam hij naar me toe met het serieuze verzoek dat ik maar eens een jurk uit moest gaan zoeken, want dit jaar zou het er dan echt van gaan komen. Ik zei dat ik het een hele eer zou vinden om te doen, maar dat ik wel als voorwaarde had dat ik de koers graag achter op de motor mee wilde maken.” Van der Slikke laat, zoals wel vaker tijdens het interview, een spontane lach volgen: “Dat zal wel niet haalbaar zijn. Maar ik heb van Theo begrepen dat hij een mooie auto voor me uitgezocht heeft. Dat komt wel goed dus.”

 • Rondemiss 2010 - Karolien Roon

  Rondemiss Wielerronde is bekend.

  Terwijl het WK voetbal nog volop aan de gang is, gaat de blik met een schuin oog langzaam ook weer naar het wielrennen. Op zondag 4 juli 2010 kan heel wielerminnend Schouwen-Duiveland genieten van de doorkomst van de Tour de France.

  En ook in augustus is er op wielergebied genoeg te doen. Op zaterdag 7 augustus is de Ring van Burgh-Haamstede het decor voor de jaarlijkse wielerronde en op vrijdag 27 augustus staat alweer de 27ste editie van de wielerronde van Zierikzee op het programma.

  Ons Eiland is een van de sponsoren van de Zierikzeese ronde en zal daarom dit evenement de komende tijd op de voet volgen. In dit eerste artikel maken we de rondemiss bekend. Die eer is dit jaar weggelegd voor Karolien Roon. De Zierikzeese is op een bijzondere manier aan dit erebaantje gekomen.

  “Mijn opa had in 2004 al eens bij de organisatie geopperd dat hij nog wel een rondemiss kende". Het was voor hem echt een droom dat ik het zou worden. Eigenlijk was het de bedoeling dat ik het dat jaar al zou gaan doen. Maar omdat ik destijds in de zomer zes maanden stage ging lopen in Zuid-Afrika, ging dat toen niet door. Na de wielerronde van vorig jaar raakte mijn opa in gesprek met medeorganisator Theo de Looze en kwam dit verhaal aan bod. Zo is het balletje weer gaan rollen en ben ik nu alsnog rondemiss. Vooral voor mijn opa vind ik dat heel bijzonder. Hij heeft er zelfs speciaal zijn vakantie voor verzet.”

 • Rondemiss 2009 - Karen van de Velde

  Karen van de Velde, is rondemiss 2009.
  20 lentes jong, en woonachtig te zierikzee.

  "Laat die renners maar komen".


  De rondemiss wordt verzorgd door:

  - Bliek Mode              Kleding
  - Rodico Shoes          Schoenen
  - Culihair Kapsalon       Kapsel
  - Plantarium Padmos   Bloemen

 • Rondemiss 2008 - DaniĆ«lle van Tongeren

  Veelzijdige wielermiss : Daniëlle van Tongeren heeft al ervaring opgedaan met skeeleraars

  Toen de geboren Rotterdamse Daniëlle van Tongeren op negentienjarige leeftijd met haar ouders naar Zeeland verhuisde (,,We woonden in niet zo’n lekkere buurt”), was ze er van overtuigd dat ze binnen afzienbare tijd terug zou keren naar de Maasstad. Echter, zeven jaar verder is Schouwen-Duiveland – ze woont in Renesse – haar tweede thuis geworden. ,,Je ziet het. We (samen met Mischa van den Hoek) hebben nu een huis gekocht. Ik ben helemaal gesetteld.”

  Wanneer Van Tongeren in Rotterdam had gewoond, was ze nooit in aanmerking gekomen voor het erebaantje van wielermiss tijdens de ronde DRV accountants Zierikzee. Toch is haar ‘uitverkiezing’ best bijzonder: ze is namelijk de eerste sinds 2001 die niet uit Zierikzee komt en het is alweer vijftien jaar geleden dat de Zierikzeese ronde een miss uit Renesse had. Bovendien was ze al eens eerder miss, skeelermiss wel te verstaan. Bijna vijf jaar geleden reed ze in auto mee tijdens de finale van de nationale skeelercup op Schouwen-Duiveland. ,,Dat was een hele gezellige dag. Het was leuk en ik moest gewoon mezelf zijn. Ik hoefde er niet veel aan te doen want het ging allemaal van zelf”, herinnert Van Tongeren zich.

  Zo’n vier maanden geleden kreeg ze van Patrick Just van Delta Makelaardij, één van de sponsoren van het criterium, het verzoek als rondmiss op te treden. Van Tongeren zei voor de tweede keer ja. ,Ik heb al eens ervaren hoe het was. Iedereen is vrolijk op zo’n dag en heerst een leuke stemming.”